Prze! kąsek na zimno

Śledzik Biesiadny

Śledzie w zalewie octowej z ogórkiem, czosnkiem i cebulką podane na ziemniaczanych talarkach

Deska serów zagrodowych

Rozmaite swojskie sery podane z pikantną konfiturą owocową i pieczywem

Burakowe cacko

Cienko krojone marynowane buraczki, serwowane w formie carpaccio, podane z granatem, kozim serem, orzechami i sosem vinaigrette z rokietnikiem oraz pieczywem

Tatar Biesiady opolskiej

Siekany tatar wołowy przekładany marynowanymi grzybkami, cebulą, ogórkiem kiszonym, doprawiany olejem lnianym i prażonymi ziarnami gorczycy, podany z żółtkiem oraz pieczywem

Na mały głód coś ciepłego

Wątróbka indycza

Smażona na maśle, podana z jabłkiem i cebulą prażoną oraz pieczywem

Podpłomyk

Trzy podpłomyki z czarnuszką i kminkiem podane z boczkiem wędzonym i cebulą oraz dipem czosnkowym

Bliny szefunia

Bliny z wędzonym pstrągiem, okraszone śmietaną oraz kawiorem

Zielenina podawana z pieczywem

Sałatka z grillowanym łososiem

Filet z grillowanego łososia na mieszanych sałatach, pomarańcza, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, rucola, kapary, okraszone dressingiem miodowo musztardowym

Sałatka Biesiadna z kozim serem

Wybór sałat mieszanych z grillowanym kozim serem, marynowanymi buraczkami, owocami leśnymi, kandyzowaną rodzynką winogronami, prażonymi orzechami włoskimi oraz sosem miodowo – balsamicznym

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałaty mieszane z kawałkami grillowanej piersi kurczaka, cząstkami pomidora, piórkami cebuli z sosem miodowo - musztardowym oraz otartym serem dojrzewającym

Zupy

Biesiadny żurek na maślance

Kiszony żur biesiadny z jajkiem, sprawiony na maślance ze swojską kiełbasą, podany z pieczywem

Kartoflanka

Zupa ziemniaczana z wędzonką i kwaśną śmietaną

Grzybowa leśna

Zupa z grzybów leśnych podana z domowymi łazankami

Mega rosół

Niedzielny, domowy rosół, ze szkieletów z ptactwa domowego, podany z mięsem wołowym i ręcznie wygniatanym makaronem rosołowym

Wiejski bufet

Wybór naszych sezonowych specjałów z Kredensu Biesiady: pikle, kapusta kiszona, ogórki konserwowe, marynowana papryka, chleb ze smalcem z gęsi, lokalne wędliny, sałaty, warzywa, itp.

Pierogi i gołąbki Babci Marysi

Świeżo lepione domowe pierogi wg przepisu Babci Marysi

Klasyczne

ruskie ze śmietaną i cebulą

Gołąbki

z mięsem podane z sosem pomidorowym

Pierogi z mięsem

z boczkiem i cebulą

Specjały Marka i Aleksandra

Wieprz w kasztanach

Polędwiczka wieprzowa podana na puree ziemniaczanym z sosem serowym i prażonymi na maśle kasztanami

Indyk z Malagi

Plastry udźca indyczego ze skórą, pieczonego w papryce, podane na sosie z suszonych owoców i redukcji wina Malaga z kaszą kus kus oraz surówką z selera, jabłek i rodzynek

Kawał steka

Stek z polędwicy wołowej podany z sosem pieprzowym, frytkami stekowymi oraz sezonowymi warzywami

Dobro żebro

Pieczone żeberka wieprzowe, podane na puree ziemniaczanym z sosem śliwkowym i surówką z buraka

Pieczeń z karczku

Pieczeń wieprzowa z karczku podana z kopytkami i surówką z buraków

Kurczak z Escobar – wersja zimowa

Filet z kurczaka zapiekany ze skórką, podany z gratin ziemniaczanym, sosem dyniowym i miksem sałat

Opolska baba

Torcik z placków ziemniaczanych, przekładanych salsą pomidorową i plastrem żółtego sera z sosem grzybowym

Pstrąg ziołowy

Pstrąg z patelni w ziołach z masłem czosnkowym, podany z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty

Klasyki Śląskie

Śląskie duo

Klasyczne duo z rolad: wieprzowej oraz wołowej, faszerowane boczkiem i ogórkiem, podlane własnym sosem, podane w towarzystwie modrej kapusty i ręcznie wyrabianych klusek śląskich

Schab po swojsku

Panierowany schab smażony na smalcu podany z ziemniaczkami puree z cebulką i zasmażaną, białą kapustą

Kacze udko

Konfitowane kacze udko podane z karmelizowanymi jabłkami, kopytkami ziemniaczanymi i modrą kapustą

Świńskie poliki

Specjalnie sprawione policzki wieprzowe duszone próżniowo, podane na kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym i miksem sałat

Golonka w piwie

Golonka wieprzowa pieczona w piwie, podana na zasmażanej kapuście z ziemniakami, chrzanem i musztardą

Bigos

Staropolski bigos przygotowany z kawałkami mięsa, kiełbasą, leśnymi grzybami, duszony z winem, miodem pitnym oraz wędzonymi śliwkami podany z chlebem

Desery

Winna gruszka

Gruszka w białym winie z anyżem, cynamonem, oblana sosem ze słonego karmelu, podana na musie z czerwonej porzeczki i czarnego bzu

Puchar lodowy

Trzy gałki lodów z malinami na gorąco

Brzoskwiniowa fantazja

Sernik z brzoskwiniami

Lody z rokitnikiem

Dwie gałki lodów własnej produkcji z rokitnikiem i konfiturą z jarzębiny

Menu dla dziateczek

Rosołek

drobiowo-wołowy podany z makaronem i warzywami

Panierowane nugetsy z kurczaka

Panierowane nuggetsy z kurczaka podane z frytkami i surówką z marchewki i pomarańczy

Racuchy

z jabłkami podane z konfiturą jabłkową i cukrem pudrem