Prze! kąsek na zimno

Napeklowany słój

Słoik pikli biesiadnych z wiejskim chlebem ze smalcem

Wypanierowany śledź

Świeży filet śledzia, panierowany w zalewie octowej podany z pieczywem

Tatar Biesiady opolskiej

przekładany  marynowanymi grzybkami, cebulą, ogórkiem kiszonym doprawiany olejem lnianym i prażonymi ziarnami gorczycy podany z żółtkiem lub lodami musztardowymi oraz pieczywem z masłem podwędzany dymem jałowcowym

Na mały głód coś ciepłego

Pierogi z kaszanką

i cynamonem podane na puree jabłkowo-jagodowym

Podpłomyk

z kminkiem i czarnuszką podany z cebulą i boczkiem

Gęsie pipki

gotowane metodą sous-vide a następnie poduszone w sosie cebulowo-śmietankowym duszone w cydrze jabłkowym z natką pietruszki podane z słodką chałką

Zielenina podawana z tostem pszennym

Sałatka z wędzonym łososiem

Plastry wędzonego łososia na mieszanych sałatach, pomarańcza, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, rucola, kapary, okraszone dressingiem miodowo - musztardowym

Sałatka Biesiadna z kozim serem

Wybór sałat mieszanych z grillowanym kozim serem, marynowanymi buraczkami, owocami leśnymi, kandyzowaną rodzynką oraz aromatyzowaną oliwą i sosem miodowo balsamicznym

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym filetem z kurczaka (sałata lodowa, rukola, szpinak, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ser dojrzewający) dresing miodowo-musztardowy z cytryną i czosnkiem

Zupy

Biesiadny żurek na maślance

Kiszony żur biesiadny z jajkiem, sprawiony na maślance, swojskiej kiełbasie, podany w wiejskim chlebie

Kwaśnica

Kwaśnica na swojskiej kapuście z pieczonymi żeberkami

Krem selerowo-jabłkowy

podany z chipsami warzywnymi, popkornem z kaszy gryczanej i świeżym tartym chrzanem

Mega rosół

Rosół drobiowo-wołowy z ręcznie wygniatanym makaronem i kawałkami gęsich żołądków

Wiejski bufet

Wybór naszych sezonowych specjałów z Kredensu Biesiady: pikle, kapusta kiszona, ogórki konserwowe, marynowana papryka, chleb ze smalcem z gęsi, lokalne wędliny, sałaty, warzywa, itp.

Pierogi babci Marysi

Świeżo lepione domowe pierogi wg przepisu Babci Marysi

Pierogi mieszane

Ruskie

klasyczne ruskie ze śmietaną i cebulą

Pierogi drobiowe mix

kaczka, indyk, kurczak podane z boczkiem i cebulą

Gołąbki

Tradycyjne gołąbki z ryżem i  mięsem podane z sosem pomidorowym lub pieczarkowym

Specjały Marka i Aleksandra

Indyk z Malagi

Plastry udźca indyczego ze skórą, pieczonego w papryce, podane na sosie z suszonych owoców i redukcji wina Malaga z kaszą kus kus oraz surówką z selera, jabłek i rodzynek

Kawał steka

Stek z polędwicy wołowej podany z sosem pieprzowym, frytkami stekowymi z batatów oraz sezonowymi warzywami

Dobro żebro

Pieczone żeberka wieprzowe polane sosem demi glace podane na puree z ciecierzycy i zasmażanymi gotowanymi burakami w occie balsamicznym i soku malinowym

Dziki Gulasz

Podany w kociołku, kasza gryczana, sałatka z ogórków kiszonych i papryki konserwowej

Kurczak z Escobar

Filet z kurczaka pieczony ze skórą pieczony metodą sous-vide podany z ziemniakami graten i sosem dyniowym i surówką z Rukoli

Opolska baba

Torcik z placków ziemniaczanych przekładanych sosem grzybowym oraz sezonowymi warzywami

Pstrąg ziołowy

Pstrąg pieczony w foli z dodatkiem świeżych ziół i masła podany z gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz miksem sałat

Klasyki Śląskie

Goloneczka w piwie

wolno pieczona w piwie golonka indycza z warzywami, podana z musztardą i chrzanem na kapuście zasmażanej z boczkiem i pieczonymi ziemniakami w folii z czosnkiem i ziołami

Bigos

Staropolski bigos przygotowany z kawałkami mięsa, kiełbasą, leśnymi grzybami, duszony z winem, miodem pitnym oraz wędzonymi śliwkami podany z chlebem i masłem.

Schab po swojsku

Panierowany schab z kością podany na młodej kapuście zasmażanej z koperkiem i ziemniakami puree z cebulą i czosnkiem

Śląskie duo

Klasyczne duo z rolad: wieprzowej oraz wołowej, faszerowane boczkiem i ogórkiem, podlane własnym sosem, podane w towarzystwie modrej kapusty i ręcznie wyrabianych klusek śląskich

Desery

W malinowym chruśniaku

Puchar lodów waniliowych z gorącymi malinami

Róża lodowa

Lody różane własnej produkcji podane z agrestem w syropie oraz ziemią jadalną z ciasteczek i bitą śmietaną

Unikatowa beza Biesiadna

z kremem migdałowym, wiśniami w syropie oraz zieloną czekoladą

Ale ciacho!

Świeże ciasto dnia: szarlotka, sernik, tarta z owocami lub inne (zapytaj kelnera)

Jednorożek na gałki

lody produkowane tradycyjną, rzemieślniczą metodą, różne smaki: słony karmel, śmietanka, waniliowe, truskawkowe, czekoladowe, z polewą do wyboru: czekoladową, truskawkową, karmelową, podawane w miseczce z wafelka

Menu dla dziateczek

Naleśnik

z serem i konfiturą wiśniową, podany z kruszonymi ciasteczkami

Panierowane nugetsy z kurczaka

podane z surówką z marchewki i pomarańczy oraz frytkami

Rosołek

drobiowo-wołowy podany z makaronem i warzywami

Krem z kukurydzy

podany z popcornem

FreshMail.pl