Prze! kąsek na zimno

Na językach

Ozory wołowe w galarecie z kaparami, serwowane w plastrach z dodatkiem musu chrzanowego i pieczywa

Deska serów zagrodowych

Rozmaite swojskie sery podane z pikantną konfiturą owocową i pieczywem

Burakowe cacko

Cienko krojone marynowane żółte buraczki, serwowane w formie carpaccio podane z malinami, miętą, granatem, ziołowym vinaigrette oraz pieczywem

Tatar Biesiady opolskiej

Tatar wołowy przekładany marynowanymi grzybkami, cebulą, ogórkiem kiszonym doprawiany olejem lnianym i prażonymi ziarnami gorczycy. Podany z żółtkiem oraz pieczywem

Na mały głód coś ciepłego

Wątróbka indycza

Smażona na maśle, podana z jabłkiem i cebulą prażoną oraz pieczywem

Podpłomyk

z czarnuszką i kminkiem podany z boczkiem wędzonym i cebulą

Placki szefunia

Dwa placki ziemniaczane z wędzonym pstrągiem, okraszone śmietaną oraz kawiorem

Zielenina podawana z pieczywem

Letnia sałatka z gruszką

Cząstki gruszki na miksie świeżych sałat z selerem naciowym, serem rocpol i orzechami włoskimi oraz sosem na bazie octu balsamicznego i so u z winogron

Sałatka z grillowanym łososiem

Filet z grillowanego łososia na mieszanych sałatach, pomarańcza, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, rucola, kapary, okraszone dressingiem miodowo musztardowym

Sałatka Biesiadna z kozim serem

Wybór sałat mieszanych z grillowanym kozim serem, marynowanymi buraczkami, owocami leśnymi, kandyzowaną rodzynką winogronami, prażonymi orzechami włoskimi oraz aromatyzowaną oliwą i sosem miodowo - balsamicznym

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałaty mieszane z kawałkami grillowanej piersi kurczaka, cząstkami pomidora, piórkami cebuli z sosem miodowo - musztardowym oraz otartym serem dojrzewającym

Zupy

Biesiadny żurek na maślance

Kiszony żur biesiadny z jajkiem, sprawiony na maślance ze swojską kiełbasą, podany z pieczywem

Krem z pokrzywą i szpinakiem

Krem z pokrzywy i szpinaku z jajkiem oraz prażonymi orzechami laskowymi

Różowy chłodnik

Chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym i prażonym słonecznikiem

Zielony chłodnik

Chłodnik ze świeżego ogórka, selera naciowego i agrestu z miętą i czerwoną porzeczką

Mega rosół

Niedzielny, domowy rosół, ze szkieletów z ptactwa domowego, podany z mięsem wołowym i ręcznie wygniatanym makaronem rosołowym

Wiejski bufet

Wybór naszych sezonowych specjałów z Kredensu Biesiady: pikle, kapusta kiszona, ogórki konserwowe, marynowana papryka, chleb ze smalcem z gęsi, lokalne wędliny, sałaty, warzywa, itp.

Pierogi babci Marysi

Świeżo lepione domowe pierogi wg przepisu Babci Marysi

Ruskie

klasyczne ruskie ze śmietaną i cebulą

Pierogi z kaszą

z boczniakiem, kaszą gryczaną i okrasą

Na słodko

z jabłkiem i cynamonem

Specjały Marka i Aleksandra

Indyk z Malagi

Plastry udźca indyczego ze skórą, pieczonego w papryce, podane na sosie z suszonych owoców i redukcji wina Malaga z kaszą kus kus oraz surówką z selera, jabłek i rodzynek

Kawał steka

Stek z polędwicy wołowej podany z sosem pieprzowym, frytkami stekowymi z batatów oraz sezonowymi warzywami

Bitka wołowa

Bitki z ligaw w sosie własnym z podgrzybkiem podane z ziemniaczkami i koperkiem oraz modrą kapustą

Stek z karczku

Marynowany w ziołach stek z karczku, grillowany z cebulką, podany z ziemniaczkami i sałatą masłową ze śmietaną

Kurczak z Escobar – wersja na lato

Filet z piersi kurczaka pieczony ze skórką podany z sosem z boczniaka na kaszy bulgur z gotowaną brukselką

Opolska baba

Torcik z placków ziemniaczanych przekładanych sosem grzybowym oraz sezonowymi warzywami

Pstrąg ziołowy

Pstrąg z patelni w ziołach z masłem czosnkowym, podany z ziemniaczkami z koperkiem i miksem świeżych sałat

Klasyki Śląskie

Świńskie poliki

Specjalnie sprawione policzki wieprzowe duszone próżniowo, podane na sosie podgrzybkowym z kaszą jęczmienną aromatyzowaną szampanem, serwowane z miksem świeżych sałat

Golonka w piwie

Golonka wieprzowa pieczona w piwie, podana na zasmażanej kapuście z ziemniakami, chrzanem i musztardą

Bigos

Staropolski bigos przygotowany z kawałkami mięsa, kiełbasą, leśnymi grzybami, duszony z winem, miodem pitnym oraz wędzonymi śliwkami podany z chlebem

Schab po swojsku na lato

Marynowany i panierowany schab, podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz letnią sałatą masłową i śmietaną

Śląskie duo

Klasyczne duo z rolad: wieprzowej oraz wołowej, faszerowane boczkiem i ogórkiem, podlane własnym sosem, podane w towarzystwie modrej kapusty i ręcznie wyrabianych klusek śląskich

Desery

Mini tarta

Tartaletka z kremem śmietankowym i świeżymi owocami

Róża lodowa

Lody różane własnej produkcji podane z agrestem w syropie oraz ziemią jadalną z ciasteczek i bitą śmietaną

Brzoskwiniowa fantazja

Sernik z brzoskwiniami podany z gałką lodów brzoskwiniowych własnej produkcji

Lodowy koszyczek

Trzy gałki lodów rzemieślniczych: waniliowe, czekoladowe i truskawkowe podane w wafelkowym koszyczku z polewą truskawkową lub czekoladową

Menu dla dziateczek

Naleśnik

z serkiem i owocami podany z kruszonymi ciasteczkami

Panierowane nugetsy z kurczaka

podane z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz sałatą masłową ze śmietaną

Rosołek

drobiowo-wołowy podany z makaronem i warzywami